Примітки до фінансової звітності за 2013 рік

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ

Публічне акціонерне товариство «Трест  Київспецбуд» (далі Товариство), код ЄДРПОУ: 04012744, засноване згідно з рішенням Управління комунального майна м. Києва від 15 травня 1995 р. шляхом перетворення Державної комунальної будівельної фірми «Київспецбуд» у відкрите товариство відповідно до Указів Президента України.  Дата реєстрації 29.08.1996 р. Товариство діє на підставі Статуту, остання редакція якого затверджена Загальними зборами акціонерів (Протокол № 15 від 19/04/2011 р.), зареєстрована державним реєстратором Подільської районної в м. Києві Державної адміністрації 26/04/2011 р., номер запису 107110500016000350. Товариство зареєстровано за адресою 04070, Україна, м. Київ, вул. Спаська, 31-б. Фактична адреса Підприємства 04070, Україна, м. Київ, вул. Спаська, 31-б. Телефон: 425-01-89.

Основними видами діяльності Товариства є виконання будівельно-монтажних робіт переважно пов’язаних з водопровідним, каналізаційним та сантехнічним обладнанням, та виконання проектних робіт. Товариство має самостійний баланс. Товариство здійснює підприємницьку діяльність на принципах повної господарської самостійності, самоврядування, самофінансування і самоокупності. Майно товариства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі Товариства. Випуск індивідуальної фінансової звітності Товариства за рік, що закінчився 31 грудня 2013 року був затверджений наказом генерального директора Товариства від 03 березня 2014 р. № 10-1.

1. ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

Концептуальна основа. Дана фінансова звітність була підготовлена відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності (далі - МСФЗ).

Основа подання інформації. Фінансова звітність представлена в гривнях, всі суми округлені до тисячі. Фінансова звітність підготовлена відповідно до принципу історичної собівартості. Товариство веде бухгалтерський облік в українських гривнях ("грн." або "гривня") відповідно до Положень (стандартів) бухгалтерського обліку України (надалі - ПСБО) та іншого чинного українського законодавства з бухгалтерського обліку. Українські положення бухгалтерського обліку відрізняються від загальноприйнятих МСБО. Отже, фінансова звітність, підготовлена на основі бухгалтерських записів Товариства, містить коригування, які необхідно було внести у фінансову звітність для того, щоб вона відповідала МСФЗ. При підготовці фінансової звітності згідно з МСФЗ керівництво Товариства здійснює оцінки та припущення, які мають вплив на суми активів та зобов’язань, розкриття умовних активів та зобов’язань на дату підготовки фінансової звітності та опубліковані суми прибутку та витрат протягом звітного періоду. Фактичні результати можуть відрізнятися від таких оцінок.

Валюта оцінки та подання. Підприємство веде бухгалтерський облік в українських гривнях.

Основні засоби. Основні засоби, що утримуються з метою виконання робіт або для власних потреб, відображені в Звіті про фінансовий стан (Балансі) за собівартістю за вирахуванням накопиченої амортизації за винятком незавершеного будівництва, що відображається за історичною вартістю.

Прибутки або збитки, що виникають внаслідок вибуття об'єкта основних засобів, визначаються як різниця між виручкою від реалізації і поточною вартістю активу та відображаються в Звіті про сукупні прибутки і збитки (Звіті про фінансові результати).

Інвестиційна нерухомість. У складі інвестиційної нерухомості обліковується нерухомість, утримувана Товариством з метою отримання орендних платежів або збільшення вартості капіталу чи для досягнення обох цілей, а не з метою використання у виробництві чи при постачанні товарів, при наданні послуг чи для адміністративних цілей, або продажу в звичайному ході діяльності.

При визнанні інвестиційна нерухомість оцінюється за її собівартістю. Витрати на операцію збільшують первісну вартість. В подальшому оцінка здійснюється за моделлю собівартості.

Амортизація. Нарахування амортизації відображається в Звіті про фінансові результати (Звіті про сукупний дохід) на основі прямолінійного методу виходячи з вартості, що амортизується, з урахуванням наступних термінів корисної експлуатації:

Категорія активів Термін корисної експлуатації, років
Будівлі і споруди 15 років і більше
Транспортні засоби 5 років і більше
Машини та обладнання 3 роки і більше
Комп’ютери та обладнання до них 2 роки і більше

Нематеріальні активи. Нематеріальні активи обліковуються за методом собівартості. Амортизація нараховується протягом встановленого терміну використання за лінійним методом.

Інвестиції 

Всі інвестиції первісно оцінюються за собівартістю, яка, на думку найвищого управлінського персоналу, відповідає справедливій вартості і включає всі витрати, пов'язані із здійсненням інвестицій. Інвестиції, що кваліфікуються як доступні до продажу, не мають ринкових котирувань та чию справедливу вартість неможливо достовірно визначити, згодом вимірюються за собівартістю за вирахуванням величини знецінення. Інвестиції в асоційоване підприємство (суб'єкт господарювання, на який інвестор має суттєвий вплив) обліковуються за методом участі в капіталі. Згідно з методом участі в капіталі, при первісному визнанні інвестиція в асоційоване або спільне підприємство визнається за собівартістю і згодом її балансова вартість збільшується або зменшується для визнання частки інвестора в прибутку або збитку об'єкта інвестування після дати придбання. Частка інвестора в прибутку або збитку об'єкта інвестування визнається в прибутку або збитку інвестора. Виплати, отримані від об'єкта інвестування, зменшують балансову вартість інвестиції. Якщо частка суб'єкта господарювання у збитках асоційованого підприємства дорівнює або перевищує його частку в асоційованому підприємстві, то суб'єкт господарювання припиняє визнання своєї частки подальших збитків. Після зменшення частки суб'єкта господарювання до нуля, додаткові збитки та зобов'язання визнаються тільки у тому обсязі, щодо якого суб'єкт господарювання взяв на себе юридичні або конструктивні зобов'язання або здійснив платежі за дорученням асоційованого або спільного підприємства. Якщо у подальшому асоційоване або спільне підприємство відображає у звітності прибутки, суб'єкт господарювання поновлює визнання своєї частки цих прибутків тільки після того, як його частка прибутків дорівнює частці невизнаних збитків.

Запаси. Запаси відображаються по найменшій з двох оцінок: собівартості або чистої вартості реалізації. Метод оцінки вартості вибуття запасів визначається за собівартістю перших за часом надходження запасів (ФІФО). Чиста реалізаційна вартість є очікуваною продажною ціною в рамках звичайного ведення бізнесу за вирахуванням витрат на доведення запасів до стану придатності до продажу.

Дебіторська заборгованість та резерв сумнівних боргів Дебіторська заборгованість, що виникла в результаті безпосередньої реалізації товарів робіт, послуг Товариством своїм покупцям, вважається дебіторською заборгованістю, що не призначена для перепродажу і визнається за фактичною собівартістю за вирахуванням резерву сумнівних боргів. Величина резерву сумнівних боргів обчислюється щоквартально на основі платоспроможності окремих дебіторів. Сума резерву на погашення сумнівної та безнадійної заборгованості визначається керівництвом Компанії, виходячи з оцінки ймовірно безнадійної щодо повернення заборгованості після проведення аналізу строків виникнення дебіторської заборгованості та на основі практики Компанії стосовно списання заборгованості, а також інших факторів, які впливають на залишки заборгованості. Згідно з чинним законодавством строк позовної давності для списання безнадійної заборгованості становить 3 роки.

Зменшення корисності. Балансова вартість активу зменшується до суми очікуваного відшкодування, якщо сума очікуваного відшкодування активу менша від його балансової вартості. Збиток від зменшення корисності негайно визнається в прибутках або збитках, якщо актив не обліковують за переоціненою вартістю згідно з іншим стандартом. Вартістю відшкодування основних засобів є більша з двох оцінок: чиста вартість реалізації та вартість в експлуатації. При оцінці вартості в експлуатації очікувані майбутні грошові потоки приводяться до їх сьогоднішньої величини із застосуванням ставки дисконту до вирахування податку, яка відображає ринкові очікування вартості грошей і ризики, властиві активу.

Процентні запозичення. Процентні запозичення обліковуються за сумою надходжень, за вирахуванням прямих витрат на отримання позик. Фінансові витрати враховуються за методом нарахувань. У тій мірі, в якій кошти запозичені спеціально в цілях придбання кваліфікованого активу, сума відсотків, які можуть підлягати капіталізації у вартості такого активу, визначається як сума фактично нарахованих процентів по запозиченню протягом періоду за вирахуванням будь-якого інвестиційного доходу на тимчасові інвестиції за рахунок таких запозичень. У тій мірі, в якій кошти запозичені в загальних цілях і використані для придбання кваліфікованого активу, сума витрат за позиками, дозволена для капіталізації, визначається шляхом застосування ставки капіталізації до витрат на цей актив. Ставкою капіталізації має бути середньозважена величина витрат за позиками, що залишаються непогашеними протягом періоду, за винятком позик, отриманих спеціально для придбання кваліфікованого активу. Сума витрат на позики, капіталізовані протягом періоду, не повинна перевищувати суму витрат на позики, понесених протягом цього періоду.

Резерви(забезпечення). Резерви створюються в тих випадках, коли у Підприємства виникає зобов'язання як результат минулих подій, та існує ймовірність виникнення необхідності погашення такого зобов'язання, що призведе до відтоку ресурсів. Резерви формуються на підставі оцінок найвищим управлінським персоналом очікуваної величини витрат, необхідних для покриття зобов'язань на дату балансу, і приводяться до сьогоднішньої вартості, коли ефект впливу вартості грошей у часі є суттєвим.
Резерви визначаються шляхом дисконтування очікуваних майбутніх грошових потоків із застосуванням ставки дисконту до оподаткування, що враховує поточну ринкову оцінку вартості грошей і специфічні ризики, пов'язані з конкретними зобов'язаннями. У разі дисконтування збільшення резерву внаслідок проходження більшого проміжку часу визнається в якості процентних витрат.

Платежі з операційної оренди. Оренда, при якій всі ризики та винагороди, пов'язані з володінням, лягають на орендодавця, класифікується як операційна оренда. Орендні платежі по операційній оренді відображаються у звіті про прибутки і збитки за методом рівномірного нарахування протягом усього терміну оренди.

Грошові кошти і їх еквіваленти. Грошові кошти та їх еквіваленти включають готівкові кошти, кошти на рахунках та короткострокові депозити в банках.

Капітал. Статутний капітал Товариства створений шляхом розміщення простих акцій бездокументарної форми існування. Резервний капітал формується щорічними відрахуваннями з нерозподіленого прибутку. Розмір щорічних відрахувань до резервного фонду визначається установчими документами та складає не менше 5 відсотків суми чистого прибутку Компанії до повного формування Резервного фонду у розмірі не менше 25% Статутного капіталу.

Поточна кредиторська заборгованість.  Поточна кредиторська заборгованість обліковується за її номінальною вартістю.

Визнання доходів та витрат.  Дохід визнається, тільки коли є імовірність надходження до суб'єкта господарювання економічних вигід, пов'язаних з операцією. Доходи та витрати, пов’язані з тією самою операцією або іншою подією, визнаються одночасно (відповідність доходів та витрат). Дохід не визнається, якщо покупцю не були передані всі ризики і зобов'язання, пов'язані з правом власності на товари, або якщо є суттєві сумніви щодо отримання оплати за зобов'язаннями. Доходи включають реалізаційну вартість проданих товарів, робіт, послуг, за вирахуванням ПДВ і знижок.  Доходи від виконання робіт визнаються в звіті про прибутки та збитки пропорційно стадії готовності послуги на дату балансу. Дохід від оренди визнається за прямолінійним методом виходячи з періоду дії відповідних орендних договорів.  Витрати на збут, адміністративні та інші витрати, які можуть бути достовірно визначені, відображаються в періоді, коли вони були понесені.

Дивіденди Чистий прибуток Компанії розподіляється серед засновників (якщо Загальні збори Учасників не приймають іншого рішення) пропорційно їхнім часткам у Статутному капіталі на підставі рішення Загальних зборів.

Дивіденди визнаються як зобов'язання та вираховуються з капіталу, тільки якщо вони оголошені до чи на звітну дату, інформація про дивіденди розкривається у інших примітках до фінансової звітності, якщо вони оголошені після звітної дати, але до ухвалення фінансової звітності до випуску.

Податок на прибуток. Витрати з податку на прибуток у звіті про фінансові результати за рік складаються з поточного податку та зміни сум відстроченого податку. Поточний податок розраховується, виходячи з оподатковуваного прибутку за рік, відповідно до діючого законодавства України, з використанням податкових ставок, що діють у цьому році: з 1 січня до 31 грудня 2013 року - 19%, з 1 січня 2014 року - 18%. Відстрочений податковий актив та відстрочене податкове  зобов'язання розраховуються за ставками оподаткування, що діятимуть протягом періоду, у якому будуть здійснюватися реалізація або використання активу та погашення зобов'язання. Відстрочений податок розраховується з використанням балансового методу розрахунку. Відстрочене податкове зобов'язання визнається у разі наявності тимчасових різниць, що підлягають оподаткуванню. Відстрочений податковий актив визнається у разі виникнення тимчасових різниць, що підлягають вирахуванню, якщо очікується отримання оподатковуваного прибутку, з яким пов'язані ці тимчасові різниці. Сума відстроченого податкового активу на дату балансу зменшується за умови недостатності податкового прибутку для списання цього активу. У разі очікування податкового прибутку, достатнього для списання відстроченого податкового активу, сума його попереднього зменшення, але не більше суми очікуваного податкового прибутку, відображається способом сторно.

Умовні активи і зобов'язання. Умовні активи не визнаються в фінансовій звітності, але розкриваються у примітках, якщо надходження економічних вигод є ймовірним. Умовні зобов'язання не визнаються в фінансовій звітності за виключенням випадків, коли існує імовірність того, що погашення зобов’язань призведе до відтоку ресурсів і сума таких зобов’язань може бути достовірно визначена. Інформація щодо таких зобов’язань підлягає розкриттю за виключенням випадків, коли імовірність відтоку ресурсів, які втілюють економічні вигоди не є суттєвою.

Пенсійне забезпечення персоналу. Підприємством не укладалися пенсійні угоди за винятком участі у Державній пенсійній системі України, що вимагає сплати роботодавцем внесків, розрахованих в процентному відношенні до витрат на оплату праці. Подібні витрати нараховуються в періоді нарахування відповідних сум оплати праці.


1. ДОХОДИ

у тисячах гривень

  2 013 2 012
Виконання будівельних робіт 24 484 42 941
  24 484 42 941

2. СОБІВАРТІСТЬ ПРОДАЖІВ

у тисячах гривень

  2013 2012
Витрати на оплату праці 4316 4 590
Витрати на ЄСВ 1038 1 752
Придбання субпідрядних послуг 4803 7 068
Придбання послуг генпідряду 461 759
Прямі матеріальні витрати 9758 22 583
Інші витрати 4 010 7 153
Всього 24 386 43 905

3. ІНШИЙ ОПЕРАЦІЙНИЙ ДОХІД

у тисячах гривень


2013 2012
Дохід (нетто) від продажу оборотних активів 67 59
Операційна оренда 1074 744
Дохід від відновлення резерву сумнівних боргів 401 -
Інші операційні доходи 252 1 468
Всього 1 794 2 271

4. ЗАГАЛЬНІ І АДМІНІСТРАТИВНІ ВИТРАТИ

у тисячах гривень

  2013 2012
Витрати на оплату праці 1969 2 706
Витрати на ЄСВ 274 229
Амортизація 70 95
Відсотки і комісії банків 63 92
Витрати на консультаційні, юридичні та інші аналогічні послуги 331 126
Витрати на зв'язок, поштові та кур'єрські послуги 51 67
Інші витрати 55 120
Всього 2 813 3 435

5. ВИТРАТИ ЗБУТ І ДИСТРИБУЦІЮ

у тисячах гривень

  2013 2012
Амортизація 1 1
Витрати на оплату праці, внески на ФОП та інші витрати на персонал 64 142
Витрати на ЄСВ 25 55
Всього 90 198

6. ІНШІ ОПЕРАЦІЙНІ ВИТРАТИ

у тисячах гривень

  2013 2012
Нараховані резерви сумнівних боргів, списана безнадійна заборгованість 24 119
Витрати на пільгові пенсії 725 583
Інші операційні витрати 177 1 184
Всього 926 1 886

7. ІНШІ ДОХОДИ

у тисячах гривень

  2013 2012
Дохід від відновлення вартості фінансових інвестицій 60 -
Дохід від продажу фінансових інвестицій 320 -
Всього 380 -

8. ПОДАТОК НА ПРИБУТОК

Складові витрат з податку на прибуток за роки, що закінчилися 31.12.2013 р. та 31.12.2012 р. були такими:

  2013 2 012
Поточний податок 21 18
Відстрочені податкові зобов’язання пов’язані з виникненням та сторнуванням тимчасових різниць 368 -75
Витрати з податку на прибуток 389 -57

Відстрочені податкові активи та зобов’язання відносяться до таких статей у 2013 р.:


31.12.2013 р. Відображено у прибутках та збитках Відображено у власному капіталі 31.12.2012 р.
Відстрочені податкові зобов’язання:        
Основні засоби 5 153 -74    5 227
  5 153 -74 0 5 227
Відстрочені податкові активи:        
Резерв відпусток 56 -25   81
Резерв сумнівних боргів стосовно дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги 547 -310  
857
Знецінення запасів 0 -107   107
  603 -442 0 1 045
Чисте відстрочене податкове зобов’язання: 4 550 368 0 4 182

Відстрочені податкові активи та зобов’язання відносяться до таких статей у 2012 р.:

*Станом на 01/01/2012р. Товариство скористувалося можливістю наданою МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності» стосовно використання справедливої вартості як доцільної собівартості відносно об’єктів нерухомості, що обліковуються у складі основних засобів та інвестиційної нерухомості. Сума дооцінки збільшила суму нерозподіленого прибутку на дату переходу. Дооцінка вартості мала наслідком виникнення відстрочених податкових зобов’язань. В фінансовій звітності за 2012 рік  зменшення відстрочених податкових зобов’язань відносно дооціненої нерухомості  віднесено за рахунок зміни суми нерозподіленого прибутку (в Звіті про фінансові результати не відображалася) в сумі 339 тис. грн. В 2013 році помилку виправлено (додатково Примітка 18), в Звіті про фінансові результати (Звіті про сукупний дохід) за 2013 рік зазначена виправлена сума витрат (доходу) з податку на прибуток за 2012 рік.

9. ОСНОВНІ ЗАСОБИ

у тисячах гривень

  Будівлі та споруди Машини та обладнання Транспортні засоби Інструменти прилади та інвентар Інші основні засоби РАЗОМ
Собівартість
На 1 січня 2012 року
28 639 1 468 3566 679 1375 35 727
Надходження 1 017 27 67 235 58 1 404
Вибуття
-334 -663 -219 -317 -1 533
На 31 грудня 2012 року 29 656 1 161 2 970 695 1 116 35 598
Перекласифікація активів 24 -129 104 1 0
Надходження 303 77 6 25 158 569
Вибуття -44 -278 -690 -216 -398 -1 626
На 31 грудня 2013 року 29 939 831 2 390 505 876 34 541
Амортизація
На 1 січня 2012 року
4 475 1 237 1739 463 1 017 8 931
Амортизаційні відрахування за рік 689 118 467 49 105 1 428
Амортизація по реалізованим та списаним ОЗ -4 -473 -459 -96 -300 -1 332
На 31 грудня 2012 року 5 160 882 1 747 416 822 9 027
Перекласифікація активів 1 -31 54 -24   0
Амортизаційні відрахування за рік 317 80 309 93 113 912
Амортизація по реалізованим та списаним ОЗ -28 -275 -518 -216 -398 -1 435
На 31 грудня 2013 року 5 450 656 1 592 269 537 8 504
Балансова вартість на 31 грудня 2011 р. 24 164 231 1 827 216 358 26 796
Балансова вартість на 31 грудня 2012 р. 24 496 279 1 223 279 294 26 571
Балансова вартість на 31 грудня 2013 р. 24 489 175 798 236 339 26 037

Станом на 01/01/2012 р. Товариство скористувалося можливістю наданою МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності» стосовно використання справедливої вартості як доцільної собівартості відносно об’єктів нерухомості, що обліковуються у складі основних засобів та інвестиційної нерухомості. Визначення справедливої вартості на дату переходу здійснено на підставі звіту залученого професійного експерта-оцінювача. Сума справедливих вартостей ОЗ визначених експертом: 23800 тис. грн. Сума коригувань балансових вартостей, відображених у звітності за попередніми П(С)БО: + 8824 тис. грн.

На 01/01/2013 р. Товариство здійснило перегляд строків корисної експлуатації об’єктів нерухомості у бік збільшення.

10. Інвестиційна нерухомість

у тисячах гривень

Собівартість Всього
На 1 січня 2012 року 76 561
Надходження 394
Вибуття  
На 31 грудня 2012 року 76 955
Надходження 239
Вибуття  
На 31 грудня 2013 року 77 194
Амортизація  
На 1 січня 2012 року 50 954
Амортизаційні відрахування за рік 913
Амортизація по реалізованим та списаним ОЗ  
На 31 грудня 2012 року 51 867
Амортизаційні відрахування за рік 372
Амортизація по реалізованим та списаним ОЗ  
На 31 грудня 2013 року 52 239
Балансова вартість на 31 грудня 2011 25 607
Балансова вартість на 31 грудня 2012 25 088
Балансова вартість на 31 грудня 2013 24 955

Станом на 01/01/2012 р. Товариство скористувалося можливістю наданою МСФЗ 1 «Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності» стосовно використання справедливої вартості як доцільної собівартості відносно об’єктів нерухомості, що обліковуються у складі основних засобів та інвестиційної нерухомості. Визначення справедливої вартості на дату переходу здійснено на підставі звіту залученого професійного експерта-оцінювача. Сума справедливих вартостей об’єктів інвестиційної нерухомості, визначених експертом: 25607 тис. грн. Сума коригувань балансових вартостей, відображених у звітності за попередніми П(С)БО: + 24 226 тис. грн.

На 01/01/2013 р. Товариство здійснило перегляд строків корисної експлуатації об’єктів нерухомості у бік збільшення. Товариство вважає, що справедлива вартість інвестиційної нерухомості дорівнює її балансовій вартості на 31/12/2013 р.

Майновий комплекс за адресою вул. Радищева, 10 балансовою вартістю 16 599 тис. грн. площею 2154,7 кв. м. станом на 31/12/2013 р. перебуває в заставі у відповідності до Договору про відкриття кредитної лінії.

11. ФІНАНСОВІ ІНВЕСТИЦІЇ

у тисячах гривень

  Частка у статутному капіталі (%) 2013 2012
Внесок до статутного фонду ТОВ "Зовнішні мережі - Київспецбуд" 20 0 0
Внесок до статутного фонду ТОВ "Будівельна компанія - Київспецбуд" 16 0 420
     0 420

Номінальний розмір інвестицій становить: до статутного фонду ТОВ "Зовнішні мережі - Київспецбуд" 200 тис. грн., до статутного фонду ТОВ "Будівельна компанія – Київспецбуд» 480 тис. грн. Станом на 01/01/2012 р. інвестиції були знецінені на 200 тис. грн. і 60 тис. грн. відповідно за підсумками аналізу фінансової звітності підприємств. В 2013 р. інвестиція до статутного фонду ТОВ "Будівельна компанія - Київспецбуд" була продана за 800 тис. грн. На цій підставі в 2013 р. був визнаний дохід від відновлення корисності в сумі 60 тис. грн. та дохід від продажу в сумі 320 тис. грн. обидві суми були відображені у складі інших доходів Звіту про фінансові результати (рядок 2240). Оскільки частка Товариства у збитках ТОВ "Зовнішні мережі - Київспецбуд" перевищує його частку в асоційованому підприємстві, то Товариство припинило визнання своєї частки подальших збитків.

12. НЕМАТЕРІАЛЬНІ АКТИВИ

у тисячах гривень

  Права користування ПЗ РАЗОМ
Собівартість    
На 1 січня 2012 року 34 34
Надходження 38 38
Вибуття    
На 31 грудня 2012 року 72 72
Надходження 3 3
Вибуття 28 28
На 31 грудня 2013 року 47 47
Амортизація    
На 1 січня 2012 року 32 32
Амортизаційні відрахування за рік 3 3
На 31 грудня 2012 року 35 35
Амортизаційні відрахування за рік 14 14
Амортизація по НА, що вибули 28 28
На 31 грудня 2013 року 21 21
Балансова вартість на 1 січня 2012 2 2
Балансова вартість на 31 грудня 2012 37 37
Балансова вартість на 31 грудня 2012 26 26

13. ЗАПАСИ

у тисячах гривень

  2013 2012
Будівельні матеріали 1 825 4 674
Інші матеріали 43 118
Всього 1 868 4 792

14. СТАТУТНИЙ КАПІТАЛ

Станом на 31 грудня 2013 року кількість розміщених простих іменних акцій бездокументарної форми існування становить 5511960 номінальною вартістю 0,25 грн. за 1 акцію. Розмір статутного капіталу на 31.12.2013 року становить 1378 тис. грн.

Станом на 31.12.2013 року акції розподілені таким чином:

5455194шт. акцій, що складає  98,97% Статутного фонду належать юридичним особам.
56766шт. акцій, що складає  1,03% Статутного фонду належать фізичним особам
Особи, які володіють більше як 10% Статутного капіталу:

№ п/п Код ЄДРПОУ, ідентифікаційний код Найменування, П.І.Б. Кількість акцій Частина у статутному фонді,%
1 23527052 АТ ХК «Київміськбуд» 1377993 25,00
2 32448920 ЗАТ(ПрАТ) «Сучасне будівництво» 1246338 22,61
3 34352921 ТОВ «АММА КБ» 2830163 51,35
  РАЗОМ     98,96

15. КРЕДИТИ ОТРИМАНІ

Найменування Банку Цілі Заборгованість на 31.12.2013 % Заборгованість на 31.12.2012 %
ПАТ "Агрокомбанк", дог. від 30/06/2011 р. Поповнення обігових коштів 2 500 23% 4950
20%
Зокрема, у складі довгострокових зобов’язань   -   3 200  

Кредит забезпечений договором застави майна від 20/04/2012 р. Кредит погашається згідно графіку встановленого графіку. Заборгованість підлягає погашенню в строк до 31/12/2014 р. Протягом 2012 та 2013 років витрати на сплату відсотків за кредитами були відображені у складі фінансових витрат в повному обсязі (капіталізації витрат не відбувалося).

16.   Резерви (забезпечення)

Резерви визнаються коли внаслідок події у минулому Товариство має юридичні або добровільно взяті на себе обов’язки, врегулювання яких з значною мірою впевненості потребує відтік ресурсів у майбутньому та суму зобов’язань можна достовірно визначити. Товариством створені резерви на виплату відпусток персоналу, резерв на врегулювання судових справ, резерви сумнівних боргів.

Резерв на виплату відпусток персоналу станом на 01/01/2012 р. становив 218 тис. грн., станом на 31/12/2012 р. 425 тис. грн., резерв збільшився протягом 2012 року на 207 тис. грн. внаслідок збільшення невикористаних днів відпустки працівниками з 1248 до 2070 та за рахунок збільшення середньоденної заробітної плати з 126 до 148 грн. Резерв на виплату відпусток персоналу станом на 31/12/2013 р. становив 311 тис. грн., резерв зменшився протягом 2013 року на 114 тис. грн. переважно внаслідок зменшення кількості невикористаних днів відпустки працівниками з 2070 до 1556.

Резерв на врегулювання судових справ станом на 01/01/2012 р. визначений в сумі 21 тис. грн., станом на 31/12/2012 р. в сумі 20 тис. грн. Протягом 2012 р. використаний резерв на врегулювання судових справ в сумі 21 тис. грн., нарахований (у складі інших операційних витрат Звіту про фінансові результати) в сумі 20 тис. грн. Протягом 2013 р. використаний резерв на врегулювання судових справ в сумі 20 тис. грн. За підсумками податкової перевірки Товариства за період з 01.04.2011 р. по 31.12.2012 р. отримані податкові повідомлення – рішення, в яких донараховані податкові зобов’язання та штрафні санкції з податку на прибуток (від 30.09.2013 р. № 0003112201, сума донарахованого податку 983 тис. грн., штрафні санкції 10 тис. грн.), податку на додану вартість (від 30.09.2013 р. № 0003122201, сума донарахованого податку 245 тис. грн., штрафні санкції 61 тис. грн.), плати за землю (сума донарахованої плати за землю 320 тис. грн., сума штрафних санкцій згідно податкового повідомлення – рішення ДПІ у Голосіївському р-ні м. Києва 19 тис. грн., податкові повідомлення-рішення від інших ДПІ (у Голосіївському та Солом’янському р-ні на теперішній час не отримані). Проаналізувавши зміст акту перевірки та можливість отримання позитивних судових рішень за фактами, зазначеними в ньому як порушення, Товариство створило резерви: 

Податок на прибуток, донарахування зобов’язань 126 299,00 грн.
Податок на прибуток, штрафні санкції 9 901,75 грн.
ПДВ, донарахування зобов’язань 244 933,00 грн.
ПДВ, штрафні санкції 61 233,25 грн.
Всього: 442367,00 грн.

Донарахування інших зобов’язань та штрафних санкцій за підсумками судового розгляду справ Товариство вважає досить малоймовірним.

Резерви сумнівних боргів. Дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги в Балансі (Звіті про фінансовий стан) зазначена за вирахуванням резерву сумнівних боргів. Станом на 01/01/2012 р. резерв визначений в сумі 4 478 тис. грн., на  31/12/2012 р. 4 511 тис. грн. Збільшення резерву протягом 2012 р. в сумі 33 тис. грн. відображено у складі інших операційних витрат Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід). Протягом 2013 р. за рахунок  резерву списана дебіторська заборгованість в сумі 547 тис. грн. Станом на 31/12/2013 р. резерв сумнівних боргів стосовно дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги визначений в сумі 3 036 тис. грн.

Резерв сумнівних боргів стосовно неторгової дебіторської заборгованості станом на 01/01/2012 р. визначений в сумі 440 тис. грн., станом на 31/12/2012 р. сума резервів залишена незмінною. Протягом 2013 р. за рахунок резерву списана заборгованість в сумі 43 тис. грн. Станом на 31/12/2013 р. резерв визначений в сумі 478 тис. грн. в Балансі (Звіті про фінансовий стан) відповідні статі зазначені за вирахуванням суми резервів. Відновлення (зменшення оцінки резерву) в сумі 401 тис. грн. зазначено у складі інших операційних доходів.

17.   Залишки та операції з пов′язаними сторонами. Пов′язаними сторонами Товариства визначені  вищий управлінській персонал Товариства в особі генерального директора, власники та підприємства, які прямо або опосередковано контролюють або перебувають під спільним контролем з Товариством.

    Продаж пов’язаним особам Придбання у пов’язаних осіб Заборгованість пов’язаних сторін Заборгованість перед пов’язаними сторонами
ТОВ «АММА КБ» Компанія со значним впливом на Товариство        
2 013р.   - - - -
2 012р.   - - - -
на 01/01/2012 р.   - - - -
ПАТ "ДОК-7" Компанія під спільним контролем з Товариством        
2 013р.   4 6 5 -
2 012р.   - - 7 -
на 01/01/2012 р.   - - 149 -
ТОВ "Зовнішні мережі-Київспецбуд" Компанія під спільним контролем з Товариством



2 013р.   420 1691 890 45
2 012р.   2 299 - 793 135
на 01/01/2012 р.   - - - 795
АТ ХК «Київміськбуд» Товариство є асоційованим підприємством



2 013р.   320 - - -
2 012р.   354 18 0 3
на 01/01/2012 р.   - - 72 1
ТОВ "Перший трубний завод" Компанія під спільним контролем з Товариством



2 013р.   309 3 584 1 10 819
2 012р.   2 658 32 418 - 13 265
на 01/01/2012 р.   - - - 5 711
ТОВ "Регіонбудсервіс" Компанія під спільним контролем з Товариством



2 013р.   121 571 6 312
2 012р.   100 737 - -
на 01/01/2012 р.   - - 0 73
ЗАТ «Бісабі» Компанія під спільним контролем з Товариством
 
 
 
 
2 013р.   21 4 014 2 1 867
2 012р.   227 21 833 0 2 829
на 01/01/2012 р.   - - 0 401
ТОВ "Будівельна компанія Київспецбуд" Компанія під спільним контролем з Товариством        
на 31/12/2012 р.   31 - - -
2 012р.   574 1 952 - 83
на 01/01/2012 р.   - - 284 0

Операції Товариства з пов’язаними особами переважно включають отримання (придбання за договорами купівлі-продажу) матеріалів, продаж будівельних робіт, робіт зі створення проектно-технічної  документації, продаж будівельних матеріалів. Заборгованість обліковується у складі поточної дебіторської заборгованості, заборгованість має погашатися грошовими коштами або заліком, забезпечення, гарантії сторонами не надавалися, резерви сумнівних боргів стосовно заборгованості з пов’язаними особами не створювалися, заборгованість з пов’язаними особами не визнавалася безнадійною.

Винагорода генерального директора Товариства в 2013 р. складалася із заробітної плати згідно штатного розкладу та колективного договору. 

18. Виправлення помилок. Показники Балансу (Звіту про фінансовий стан) на 01.01.2013 р. були змінені внаслідок виправлення у 2013 році помилок минулих звітних періодів, а саме:

  • Дебіторська заборгованість за розрахунками за авансами виданими збільшена з 119 тис. грн. до 124 тис. грн., відповідно нерозподілений прибуток на 01.01.2013 р. був збільшений на 5 тис. грн. – помилка виникла при списанні безнадійної заборгованості станом на 01.01.2012 р. та не вплинула на показники Звіту про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) за 2012 р.
  • Сума відстрочених податкових зобов’язань станом на 01.01.2013 р. збільшена з 3 904 тис. грн. до 4 182 тис. грн., відповідно нерозподілений прибуток на 01.01.2013 р. був зменшений на 278 тис. грн. – помилка виникла при визначенні суми відстрочених податкових зобов’язань за основними засобами внаслідок заниження суми бухгалтерської бази активу на 31.12.2012 р., в Звіті про фінансові результати (Звіті про сукупний дохід) за 2013 рік зазначена виправлена сума витрат (доходу) з податку на прибуток за 2012 рік 57 тис. грн. (додатково Примітка 8).

Відповідно скоригована сума нерозподіленого прибутку в Звіті про власний капітал на початок 2013 року – зменшена на 273 тис. грн.

19. Умовні зобов'язання Податкове законодавство. Податкове, валютне та митне законодавство України може тлумачитися по-різному й часто змінюється. У результаті може існувати значна невизначеність щодо застосування та тлумачення податкового законодавства водночас із незрозумілими або неіснуючими правилами практичного дотримання нормативних актів. Відповідні місцеві та державні податкові органи можуть не погодитися з тлумаченням цього законодавства керівництвом у зв'язку з діяльністю Товариства та операціями в рамках цієї діяльності. Останні події в Україні свідчать про те, що податкові органи можуть займати більш агресивну позицію у своєму тлумаченні законодавства та податкових розрахунків, тому існує можливість, що операції та діяльність Товариства, які раніше не заперечувались, можуть бути оскаржені. У результаті можуть бути нараховані суттєві додаткові суми податків, штрафів та пені. Податкові органи можуть перевіряти податкові питання у фінансових періодах протягом трьох календарних років після їх закінчення. За певних обставин перевірка може стосуватися довших періодів. Керівництво ПАТ «Трест «Київспецбуд»» вважає, що діяльність Товариства здійснюється у повній відповідності до чинного законодавства України, Товариство нарахувало та сплатило всі необхідні податки.

За підсумками податкової перевірки Товариства за період з 01.04.2011 р. по 31.12.2012 р. отримані податкові повідомлення – рішення, в яких донараховані податкові зобов’язання та штрафні санкції з податку на прибуток (від 30.09.2013 р. № 0003112201, сума донарахованого податку 983 тис. грн., штрафні санкції 10 тис. грн.), податку на додану вартість (від 30.09.2013 р. № 0003122201, сума донарахованого податку 245 тис. грн., штрафні санкції 61 тис. грн.), плати за землю (сума донарахованої плати за землю 320 тис. грн., сума штрафних санкцій згідно податкового повідомлення – рішення ДПІ у Голосіївському р-ні м. Києва 19 тис. грн., податкові повідомлення-рішення від інших ДПІ (у Голосіївському та Солом’янському р-ні на теперішній час не отримані). Проаналізувавши зміст акту перевірки та можливість отримання позитивних судових рішень за фактами, зазначеними в ньому як порушення, Товариство створило резерви:

Податок на прибуток, донарахування зобов’язань 126 299,00 грн.
Податок на прибуток, штрафні санкції 9 901,75 грн.
ПДВ, донарахування зобов’язань 244 933,00 грн.
ПДВ, штрафні санкції 61 233,25 грн.
Всього: 442367,00 грн.

Донарахування інших зобов’язань та штрафних санкцій за підсумками судового розгляду справ Товариство вважає досить малоймовірним.

Економічна ситуація в Україні.

Економіка України продовжує вважатися такою, що розвивається, та характеризується порівняно високими економічними та політичними ризиками, продовжує впроваджувати економічні реформи та вдосконалювати свою законодавчу, податкову та регуляторну сфери, як це вимагається ринковою економікою. Майбутня стабільність української економіки значною мірою залежить від таких реформ та від ефективності економічних, фінансових та монетарних заходів, яких вживає уряд, а також від змін у податковій, юридичній, регулятивній та політичній сферах. Економіка, що розвивається, дуже чутлива до падіння ринкової кон'юнктури та економічного спаду будь-де у світі.

Клієнти Компанії можуть зазнати впливу падіння ліквідності, що, в свою чергу, може вплинути на їхню спроможність повернути всі суми дебіторської заборгованості.

Керівництво впевнене, що у ситуації, що склалася, воно вживає усіх необхідних заходів для забезпечення стабільної діяльності Компанії, зокрема, шляхом оптимізації її структури.

АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК

Найменування: Товариство з обмеженою відповідальністю «Аудиторська фірма «Нюанс-Аудит»

Код ЄДРПОУ: 30303488. Організаційно-правова форма: Товариство з обмеженою відповідальністю.Свідоцтво про внесення до Реєстру суб’єктів аудиторської діяльності № 2085 видане згідно рішенню Аудиторської палати України від 30 березня 2001р. № 100. Свідоцтво чинне до 24 лютого 2016 року. Свідоцтво про внесення до Реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів № 000108 серія П видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Свідоцтво чинне до 24 лютого 2016 року. Свідоцтво про включення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ, видане згідно рішення Нацкомфінпослуг від 01 жовтня 2013р. № 3417. Свідоцтво чинне до 24 лютого 2016 року.

Адреса: м. Київ, пр-т Визволителів, 3, офіс 7. Телефон/факс: +38(044)516-516-0; +38(044)536-16-50.

Генеральний директор ТОВ «АФ «Нюанс-Аудит» к.е.н. Філозоп Олег Володимирович, сертифікат аудитора серія А № 003583, виданий згідно рішення Аудиторської палати України № 73 від 18 грудня 1998 року, сертифікат чинний до 18 грудня 2017 року, згідно рішення Аудиторської палати України № 261/2 від 29 листопада 2012 року.

Умовно-позитивна думка незалежного аудитора. Аудит проведено у відповідності до:

  • статей 40 та 41 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» № 3480-IV від 23.02.2006 р.;
  • Положення щодо підготовки аудиторських висновків, які подаються до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку при розкритті інформації емітентами та професійними учасниками фондового ринку, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 1528 від 19 грудня 2006р.;
  • Методичних рекомендацій, щодо підготовки аудиторського висновку при перевірці відкритих акціонерних товариств та підприємств - емітентів облігацій (крім комерційних банків), схвалених протоколом засідання Аудиторської палати України № 99 від 23 лютого 2001 р.;
  • Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку №1360 від 29.09.2011 року «Про затвердження вимог до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики);
  • Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 2187 від 08.10.2013 року "Про затвердження вимог до аудиторського висновку, що подається до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку у складі документів для реєстрації випуску, випуску та проспекту емісії окремих видів цінних паперів, звіту про результати розміщення акцій (крім цінних паперів інститутів спільного інвестування);
  • Міжнародних стандартів аудиту, надання впевненості та етики, рішення Аудиторської палати України від 18.04.2003 N 122/2 "Про порядок застосування в Україні Стандартів аудиту та етики Міжнародної федерації бухгалтерів":
  • Міжнародного стандарту аудиту N 700 „Формулювання думки та надання звіту щодо фінансової звітності”;
  • Міжнародного стандарту аудиту 701 "Модифікація висновку незалежного аудитора"
  • Міжнародного стандарту аудиту N 705 „Модифікації думки у звіті незалежного аудитора”;
  • Міжнародного стандарту аудиту N 706 "Пояснювальні параграфи та параграфи з інших питань у звіті незалежного аудитора".
  • Міжнародного стандарту аудиту N 710 „Порівняльна інформація - відповідні показники і порівняльна фінансова звітність”.
  • Міжнародного стандарту аудиту N 720 „Відповідальність аудитора щодо іншої інформації в документах, що містять перевірену аудитором фінансову звітність”.

Під час підготовки звіту використано концептуальну основу, що ґрунтується на міжнародних стандартах бухгалтерської звітності (далі МСФЗ).

Замовником було надано документи, котрі дають уяву і дозволяють висловити думку незалежного аудитора щодо його фінансової звітності за період діяльності з 01.01.2013 року по 31.12.2013 року та зробити висновки щодо його фінансового стану на 31.12.2013 року.

  • установчі документи;
  • первинні бухгалтерські документи, регістри аналітичного та синтетичного обліку;
  • баланс ПАТ «Трест Київспецбуд» станом на 31.12.2013 року з валютою балансу 58 546 тис.грн.;
  • звіт про фінансові результати ПАТ «Трест Київспецбуд» за 2013 рік;
  • звіт про рух грошових коштів ПАТ «Трест Київспецбуд» за 2013 рік;
  • звіт про власний капітал ПАТ «Трест Київспецбуд» за 2013 рік;
  • примітки до річної фінансової звітності ПАТ «Трест Київспецбуд» за 2013 рік;
  • розрахунок вартості чистих активів станом на 31.12.2013 року.

Масштаб проведення аудиту відповідає вимогам Закону України “Про аудиторську діяльність” та Міжнародним стандартам аудиту. Вказані стандарти вимагають від Аудитора дотримання відповідних етичних вимог, а також планування та виконання аудиту для отримання достатньої впевненості, що фінансова звітність не містить суттєвих викривлень.

Перевірку сплановано і проведено з достатньою впевненістю в тому, що звітність не містить суттєвих викривлень.

Управлінський персонал несе відповідальність за складання і достовірне подання цієї фінансової звітності та за внутрішній контроль, який управлінський персонал визначає необхідним для забезпечення складання фінансової звітності, що не містить суттєвих викривлень унаслідок шахрайства або помилки.

Відповідальністю Аудитора є висловлення думки щодо фінансової звітності Замовника за рік, що закінчився 31.12.2013 р. на основі результатів аудиту.

Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказів щодо сум і розкриттів у фінансовій звітності. Вибір процедур залежить від судження Аудитора, включаючи оцінку ризиків суттєвих викривлень фінансової звітності внаслідок шахрайства або помилки.

Виконуючи оцінку цих ризиків, аудитор розглядає заходи внутрішнього контролю, що стосуються складання та достовірного подання Публічним акціонерним товариством «Трест Київспецбуд» фінансової звітності, з метою розробки аудиторських процедур, які відповідають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективності внутрішнього контролю. Аудит включає також оцінку відповідності використаних облікових політик, прийнятність облікових оцінок, виконаних управлінським персоналом, та загального подання фінансової звітності.

Під час проведення перевірки Аудитором здійснено планування і виконання аудиторських процедур, у масштабі яких було забезпечено одержання обсягу аудиторських доказів, достатніх для формування обґрунтованої впевненості аудитора у правильності його думки щодо всіх суттєвих аспектів інформації, що перевірялась.

Під час аудиту зроблено дослідження доказів з метою обґрунтування сум та інформації, розкритих у відповідній звітності, а також оцінку відповідності застосованих Замовником принципів обліку нормативним вимогам щодо організації бухгалтерського обліку та звітності в Україні, чинних протягом періоду перевірки.

Проведена аудиторська перевірка забезпечує розумну основу для висловлення думки незалежного аудитора стосовно фінансової звітності Публічного акціонерного товариства «Трест Київспецбуд» за 2013 рік.

Висновки чи рішення, які суперечать чинному законодавству, аудитору не відомі.

Наслідки проведеної аудиторської перевірки свідчать, що узагальнюючі показники річної звітності про фінансові результати та річного балансу Публічного акціонерного товариства «Трест Київспецбуд» станом на 31.12.2013 року, за винятком можливого впливу питання, вказаного у абзаці "Підстави для висловлення умовно-позитивної думки", відповідають даним бухгалтерського обліку Замовника, первинним документам та існуючим нормативам, на підставі чого можна зробити висновок про їх достовірність, повноту і відповідність чинному законодавству, а сама фінансова звітність надає достовірну та справедливу інформацію про фінансовий стан Публічного акціонерного товариства «Трест Київспецбуд» станом на 31.12.2013 року.

Пояснювальний параграф: Аудитор звертає увагу користувачів звіту на той факт, що Публічне акціонерне товариство «Трест Київспецбуд»  після дати балансу 31.12.2012 року проводило коригування показників фінансової звітності, у зв'язку з виправленням помилок, допущених у минулих періодах. Аудитор підтверджує виправлені дані та вважає їх такими, що знаходяться в межах порогу суттєвості.
Не змінюючи нашої думки, Аудитор звертає увагу, що за підсумками 2013 року Підприємство отримало чистий збиток в сумі 2760 тис. грн. та його поточні зобов’язання на 10 876 тис. грн. перевищують загальну вартість його оборотних активів на 31.12.2013 року, коефіцієнти ліквідності та фінансової стабільності свідчать про погіршення фінансового стану Підприємства, що, на думку Аудитора, свідчить про існування невизначеності щодо здатності Підприємства подовжувати свою діяльність на безперервній основі.

сайт создан компанией сайт разработан компанией Эффект